Sosyal Medya

Güncel

HDP'nin fikir babası: Türkiyelileşme, Kürtler’de milli bilinci azaltıyor

Dr. İsmail Beşikçi, şartların Kürt milletine devletleşmeyi dayattığını işaret ederek, bağımsız Kürdistan için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı ve HDP'yi sert bir dille eleştirdi.



Türkiye’de uzun yıllardır "Kürdistan sorunu" üzerine araÅŸtırmalar yapan ve çalışmaları nedeniyle 17 yıl hapis yatan sosyolog - yazar Dr. Ä°smail BeÅŸikçi, ÅŸartların Kürt milletine devletleÅŸmeyi dayattığını iÅŸaret ederek, bağımsız Kürdistan için mücadele edilmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Rûdaw’a, Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin 239. Bağımsızlık Günü dolayısıyla geldiÄŸi Ä°stanbul’da konuÅŸan BeÅŸikçi, bağımsızlık ilanı için Kürdistan Ordusu’nun ve ağır silahaların temel ÅŸartlar olduÄŸunu ifade etti.

BeÅŸikçi ayrıca, “HDP’nin ‘TürkiyelileÅŸme’ projesinin Kürtleri Kürdistani deÄŸerlerden uzaklaÅŸtırdığı” görüÅŸünde.

Ä°smail BeÅŸikçi, deÄŸiÅŸim Hareketi (Goran) ve Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi’nin (KYB), Kürdistan Parlamentosu’na, “Kürt gençlerini asan ve Mesud Barzani’ye karşı politika yürüten Ä°ran rejiminin Erbil KonsolosluÄŸu’nu davet etmelerinin hem politik, hem de ahlaki olmadığını” ifade etti.

Ä°ÅŸte BeÅŸikçi'nin o sözleri:

BAÄžIMSIZLIK Ä°ÇÄ°N YEGANE GÜÇ NEDÄ°R?

Bunun temel koÅŸulu, merkezi bir ordunun kurulmasıdır. Tek ordu, Kürdistan Ordusu. Partilere baÄŸlı ordularla bağımsızlık olmaz. Demokrasi de olmaz. Ağır silahlara sahip bir ordu en büyük caydırıcı güçtür. Åžehirleri kalaÅŸnikof ve diÄŸer ufak silahlarla deÄŸil, ağır silahlarla koruyabilirsiniz. Ağır silahlara sahip olmanın yegane ÅŸartı da devletleÅŸmektir. Ağır silah olduÄŸu zaman kimse kolay kolay saldıramaz. Ama ağır silahların yoksa çok daha saldırıya maruz kalabilirsin. Mesela Irak hükümeti ağır silahları vermek istemiyor. Ve baÅŸka devletlerin Kürdistan’a ağır silahların satmasını da istemiyor. Orada devletleÅŸmenin önüne çekmek için bunu yapıyor. Kürtlerin de ısrarla ağır silahlara sahip olmaları için mücadele etmeleri gerekiyor. Onun için devletleÅŸmek için ağır silahlara sahip olmak gerekiyor.

AYNI DURUM ROJOVA Ä°ÇÄ°N DE GEÇERLÄ° MÄ°?

Girêpî’nin (Tel Abyad) Kürtler’in eline geçmesiyle birlikte Rojava’da da kantonların birleÅŸmesi sonucu bir bölge ortaya çıkıyor. Baas rejimi tarafında bölünen Kürt bölgesi yavaÅŸ yavaÅŸ birleÅŸiyor. Önce oraya “Arap bölgesi” deniliyordu. Halbuki orası Kürt bölgesidir. DevletleÅŸme ÅŸartı oradaki Kürtleri de zorluyor. Onlar da artık hafif silahlarla Rojava ve Kürt halkını savunamazlar, ağır silahlara sahip olmaları lazım. Onun için onların da devletleÅŸmeye doÄŸru adım atmaları gerekiyor.

-HDP’nin “TürkiyelileÅŸme projesiyle Kürtler’de milli bilinç arttı” yaklaşımları var. Siz ne düÅŸüyorsunuz?

“TürkiyelileÅŸme”, Kürtler’de milli bilinci azaltıyor. AK Parti, CHP, MHP, Saadet partisi gibi bütün partiler Türkiye’nin partileridir. Ve bu Türkiye partileri ne istiyor? ÖrneÄŸin; Filistin’in bağımsız bir devlet olmasını istiyor. Ama bu Türkiye partileri Kürtler’in bağımsız bir devlet kurmasını istemiyorlar. Bir Kürt olarak “ben de Türkiye partisiyim” dediÄŸin zaman öbür Türkiye partileri nasıl davranıyorsa sen de öyle davranıyorsun. Onlar gibi sen de Filistin’in bağımsızlığı istiyorsun ama Kürtler’in bağımsızlığını istemiyorsun. Ä°ÅŸte bu “TürkiyelileÅŸme” süreci Kürtlerin lehine bir süreç deÄŸil. TürkiyelileÅŸme demek Kürdistan’dan ve Kürt deÄŸerlerinden kopma, Türk siyasal deÄŸerleriyle bütünleÅŸmek demektir. O açıdan “TürkiyelileÅŸme” ve Türkiye partisi olma saÄŸlıklı bir süreç deÄŸil. HDP olacaksa Kürdistanî olsun.

Ä°SMAÄ°L BEŞİKÇÄ° KÄ°MDÄ°R?

Ä°smail BeÅŸikçi (1939, Ä°skilip), Türk toplumbilimci ve yazardır. Özellikle Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluÅŸu ve Türkiye'de tek partili dönemine ait eserleriyle tanınır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.